9 manieren om een betaal-later-kater tegen te gaan

U doet het misschien zelf ook: pakketjes achteraf betalen. Dit kan aantrekkelijk lijken en het gevaar is dan ook dat dit sommigen het gevoel geeft dat achteraf betalen gratis is. Achteraf betalen kan dus meer problemen opleveren dan soms gedacht en daarom gaan wij in onze nieuwe blog in op de risico's van achteraf betalen en delen wij 9 tips om een zogenaamde betaal-later-kater te voorkomen. 

Nieuws
Datum: 11-04-2024

Risico's achteraf betalen 

Achteraf betalen, velen doen het en zien dit dan ook meer als een gemak dan een gevaar. Want hoe makkelijk is het dat u gewoon terugstuurt wat u niet wilt houden zonder te betalen? Echter kan juist deze gemakzucht problemen veroorzaken. Zo kunnen de volgende risico's ontstaan: 

  • Het overzicht verliezen: een open rekening hier, een open rekening daar. Zeker als u bij verschillende online winkels producten bestelt met betaling achteraf is het makkelijk om het overzicht te verliezen en deze open rekeningen te vergeten. 
  • Snel oplopende kosten: als u achteraf betaalt kunnen de kosten snel oplopen als u een betaalherinnering mist. 
  • Schulden: achteraf betalen kan zomaar tot serieuze schulden leiden. Het niet betalen van deze rekeningen leidt namelijk tot de inschakeling van een incassobureau, wat tot nog hogere kosten leidt. 

Tips om problemen met achteraf betalen te voorkomen 

Nu duidelijk is hoe serieus de risico's van achteraf betalen zijn, delen wij 9 tips om problemen te voorkomen: 

  • Betaal direct: direct betalen kan geld besparen. Als u dit te laat doet kost dit gemiddeld ongeveer € 15 extra. Dit kunt u dus voorkomen door meteen te betalen. 
  • Retourneer op tijd: het gratis kunnen retourneren van producten die u niet wilt is voor velen een voordeel van achteraf betalen. Echter is het hierbij belangrijk dat u dit wel op tijd doet. Doet u dit te laat dan moet u naast de rekening ook herinneringskosten betalen. 
  • Gebruik betalingsherinneringen: een simpele manier om te voorkomen dat u vergeet te betalen is door hier een herinnering voor te zetten in bijvoorbeeld uw telefoon of agenda. 
  • Let op onbekende afzenders: controleer goed de afzender van een bericht voordat u deze verwijdert omdat u deze niet herkent. De kans is namelijk groot dat de afzender niet de online winkel is waar u het product heeft gekocht, maar dat dit bericht komt van een dienst die achteraf betalen aanbiedt, zoals Klarna. 
  • Houd uw berichten in de gaten: controleer uw sms-berichten en e-mails regelmatig. Via deze wegen worden betaalverzoeken het vaakst verstuurd, dus door deze in de gaten te houden voorkomt u dat het betaalverzoek mist. 
  • Controleer vooraf of de aankoop geretourneerd of geannuleerd kan worden: voordat u een aankoop doet is het verstandig om te kijken of het mogelijk is om deze te retourneren of annuleren. U kunt dan namelijk niet meer onder betaling uit. 
  • Vermijd hoge incassokosten: Het missen van meerdere betalingsherinneringen heeft vervelende consequenties. Een belangrijk gevolg is dat de aanbieder van achteraf betalen een incassobureau inschakelt, met nog hogere kosten als gevolg. 
  • Bedenk van tevoren of u de aankoop kunt betalen: achteraf betalen kan lijken als de perfecte oplossing als u op dat moment even krap bij kas zit. Maar besef u wel dat u dit bedrag ooit moet gaan betalen. Overweeg daarom goed of deze aankoop of deze aankoop in uw financiële plaatje past. 
  • Vraag om hulp: geldproblemen kunnen schaamte veroorzaken, maar belangrijk is om hier wel over te praten. Zo kunt bijvoorbeeld via WhatsApp contact opnemen met Geldfit. Zij kunnen u adviseren, handige tips geven of u doorverwijzen naar een andere organisatie die u verdere hulp kan bieden. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag